Ako sa kúpať a sprchovať so sadrou na nohe či ruke? - Sanitaske.sk

Ako sa kúpať a sprchovať so sadrou na nohe či ruke?

Blog categoryRady a tipy
Blog dateFri, Aug 25, 2023

Keď prvý krát dostanete sadru, prebehne vám toho veľa hlavou. Môžete sa cítiť trápne a rozpačito, keď prídete na to, ako chodiť, jesť alebo dochádzať so sadrou do práce. Ale čo sprcha? Navlhčenie sadry spôsobí zápach, možnú infekciu a pod.

Našťastie existuje viac neprofesionálnach a profesionálnych spôsobov, ako udržať zlomeninu v suchu. Najlepšie je neponárať sadru, takže ak môžete, vyhnite sa kúpeľom. Ale či už uprednostňujete vaňu alebo sprchovací kút, dáme vám niekoľko návrhov, ako sa sprchovať so sadrou.

Spôsob č. 1 Plastový alebo obalový materiál - neodporúča sa

Môžete znovu použiť akýkoľvek plastový/igelitový/ materiál. Patria sem vrecká na chlieb, vrecia na odpadky, celofán alebo akékoľvek plastové obaly. Priehľadný plast je lepší, pretože je ľahšie odhaliť únik vody. Je potrebné zobrať do úvahy fakt, že gumičky môžu prerušiť cirkuláciu krvi a rôzne iné problémy s týmito neprofesionálnymi metódami. Uistite sa, že vrecko nemá diery, a nepokúšajte sa sadru s vreckom skúšobne ponoriť. To fakt nie je dobrý nápad.

Čo sa stane ak si namočíte sadru na končatine?

Vy alebo pokožka vášho dieťaťa sa môže podráždiť alebo dokonca infikovať. Odliatky zo sadry sú určené na to, aby zostali suché - väčšina z nich nie je určená na to, aby bola mokrá. Môže to spôsobiť výrazne nepríjemný zápach. Je to dráždivé na dýchacie cesty a môže to spôsobiť nepríjemný pocit nielen pre samotného pacientat, ale aj pre jeho okolie. Taktiež môžu vzniknúť na pokožke pod sadrou nepríjemné pliesne a infekcie. Sadra by sa mala po namočení vymeniť do 24 hodín.

Spôsob č.2 Potravinová fólia

Ak potravinovú fóliu je možné použiť na zakrytie sadry, ale musí byť pevne zabalená. Použite dostatok potravinovej fólie. Malý kúsok rozhodne stačiť nebude. Venujte zvlástnu pozornosť zaisteniu dobrého utesnenia okolo hornej časti sadry. Táto metóda môže zanečchať medzery, ktorými môže presakovať voda. Je to lacná metóda na zakrytie sadry, ale potrebujete pritom asistenciu druhej osoby na začiatku a po sprchovaní. Taktiež sa nedá použiť viac krát. Použitie gumičky v hornej čati sadry môže pomôcť zaistiť, že tesnenie nebude presakovať. Opäť platí, že sadru neponárajte do vody, pretože tesnenie nemusí byť také tesné, ako dúfate.

Spôsob č. 3 Originál sprchovacie návleky od rôznych výrobcov

Návlek je špeciálne vyrobený pre ochranu vášho sadrového odliatku pred namočením alebo nasiaknutím vlhkosti. Či už hľadáte návlek na nohy alebo na ruky, návlek vás ochráni.

Na ruku

Na predkolenie

Na hornú končatinu

Na dolnú končatinu

Návlek má mnoho výhod. Po prvé, nie je to drahé a dajú sa návleky použiť viackrát. To vám ušetrí veľa problémov, nepríjemností počas dlhodobého zotavovania sa. Navyše je vyrobený z oveľa lepších materiálov ako vrecia na odpadky a gumičky. Ľahko sa nasúva na končatinu a zaisťuje návlek na svojom mieste. Je pohodlný a pri sprchovaní sa nebude pohybovať ani prekážať. Udrží vašu končatinu v suchu, takže sa nebudete musieť zaoberať problémami s mokrou sadrou, ktoré sme prebrali vo vyššie uvedenej časti. Neodporúča sa ponárať návlek pod hladinu

Spôsob č. 4: DRY PRO - vákuový tesniaci návlek

Ako sa sprchovať alebo si zaplávať so sadrou?

Plávanie so sadrou bolo skrátka tabu. Jasne, môžeme vyskúšať najrôznejšie lacné a často nespoľahlivé varianty ako gumičky a igelit. Ak chcete udržať pri sprchovaní alebo plávaní končatinu v suchu môžete zvoliť stopercentne účinný variant a tým je DRY PRO návlek.

Na predlaktie

Na predkolenie

Na celú ruku

Na celú nohu

Funguje na báze vákua a manžety, ktorá síce neumožní vode dostať sa na sadru, ale zato umožní plné prekrvenie ruky alebo nohy. Využiť ho môžu aj ľudia, ktorí nechcú, aby sa im dostala voda do stehov alebo do iných otvorených rán. Tieto problémy často trápia napríklad aj diabetikov.

Ako na to?

DRY PRO sa používa tak, že sa natiahne cez zlomeninu a pumpičkou - balónikom sa cez ventilček vypumpuje z návleku vzduch. Ten sa tak doslova prisaje na končatinu. Proces netrvá ani dve minúty, takže super rýchle použitie a potom už hurá do vody! Potápanie, plávanie, čokoľvek bez obmedzenia. Samozrejme existuje aj návlek na nohu, ten je opatrený aj protišmykovou podrážkou. Návleky sú v modrej farbe, ktorá k vode tak nejako patrí. Sú vyrobené z elastického latexu a sú unisexové, ale predsa len je dobré si veľkosť vopred vybrať podľa tabuľky. To preto, aby bolo možné kúpací návlek na sadru pretiahnuť cez najhrubšie miesto. Po zbavení sa sadry nei je návlek na vyhodenie. Môžete ho predať alebo darovať. Alebo radšej nie, čo keď sa bude ešte hodť?

Uvedené produkty je možné zakúpiť v kamennej predajni alebo na: https://www.sanitaske.sk/kategoria/2549/zdravotnicke-pomocky/pomocky-do-kupelne/sprchovacie-navleky?&offset=0

 

Zdieľať: