Kŕčové žily: Kedy sa obávať a prečo? - Sanitaske.sk

Kŕčové žily: Kedy sa obávať a prečo?

Blog categoryZdravie
Blog dateThu, Nov 02, 2023

Kŕčové žily sú opuchnuté a rozšírené žily. Sú často modré alebo tmavofialové, hrudkovité, vypuklé a skrútené. Vyskytujú sa na nohách a chodidlách. Nie všetky kŕčové žily vystupujú na povrch, niekedy môžu byť neviditeľné a pochované hlboko v tele. Preto niektorí ľudia dlho pociťujú bolesť a nepohodlie, kým objavia príčinu. Takmer každý môže mať kŕčové žily a percento ľudí s týmto ochorením sa neustále zvyšuje.

Príčiny vzniku kŕčových žíl.

Najčastejšie príčiny kŕčových žíl:

  • silná nadváha
  • tabak a alkohol - zaťažujú cievy
  • dlhodobé státie pri práci

Pri vznikajúcich kŕčových žilách noste počas práce pri dlhšom státí kompresné pančuchy a využite každú príležitosť na trochu cievnej gymnastiky. Tým podporíte krvný obeh a pomôžete žilám ľahšie transportovať krv nahor.

  • pribúdajúci vek
  • rodinná predispozícia
  • hormonálne zmeny (napríklad v tehotenstve)

Vzhľadom na to, že telo je počas tehotenstva vystavené nadmernej záťaži, sú kladené vysoké nároky aj na žily. To je príčinou častého výskytu kŕčových žíl u tehotných žien.

Príznaky a včasné rozpoznanie

Naše žily permanentne vykonávajú ťažkú prácu, keď pumpujú krv z nôh smerom k srdcu. V každej žile sa nachádzajú chlopne, ktoré sa zvyčajne pravidelne otvárajú a zatvárajú počas toho, ako sa krv pumpuje smerom nahor. Ak sa chlopne nedokážu úplne zatvoriť, krv začne prúdiť spät smerom k chodidlu. To vedie k rozšíreniu žíl. Rozšírené cievy sa začčnú prejavovať ako jemné červené a modrasté metličky na nohách.

Metličky samé o sebe nepredstavujú problém a táto ľahká forma kŕčových žíl len zriedkavo spôsobuje bolesti. Neskôr však môžu viesť ku komplikáciám, takže prítomnosť metličiek sa považuje za počiatočné štádium kŕčových žíl. Preto by ste sa mali obrátiť na lekára, ak máte niektorý z týchto príznakov:

Bežné príznaky zahŕňajú:

  • bolestivé a ťažké nohy
  • opuchnuté nohy a členky
  • pálenie alebo pulzovanie
  • svalové kŕče, najmä v noci
  • svrbenie kože nad postihnutou oblasťou
  • symptómy majú tendenciu byť horšie počas teplého počasia, neskoro v priebehu dňa alebo keď osoba dlho stojí

Správna liečba metličiek a kŕčových žíl závisí od ich príčin. Ak sa zistí príčina, následná liečba je jednoduchá. Vo väčšine prípadov nie sú potrebné chirurgické zákroky ani lieky.

Deväť domácich spôsobov liečby kŕčových žíl:

1. Cvičenie

Pravidelné cvičenie podporuje lepší krvný obeh v nohách, čo pomáha tlačiť pozdĺž krvi, ktorá sa nahromadila v žilách. Cvičenie tiež pomáha znižovať krvný tlak človeka, čo je ďalší faktor, ktorý prispieva ku kŕčovým žilám. Medzi účinné cvičenia s nízkym dopadom patria: plávanie, chôdza, bicyklovanie, joga.

2. Kompresné pančuchy

Kompresné pančuchy sú dostupné vo väčšine lekární a výdajní zdravotníckych pomôcok a môžu pomôcť tlakom na nohy. To pomáha svalom a žilám pohybovať krvou smerom k srdcu. Taktiež dochádza k zníženiu bolesti. Kompresné pančuchy nájdete na našom e-shope alebo v kamennej predajni.

3. Rastlinné extrakty

Prehľadová štúdia z roku 2006 naznačuje, že extrakt z pagaštanu konského Aesculus hippocastanum L., môže pomôcť znížiť bolesť nôh, ťažobu a svrbenie u ľudí s chronickou žilovou nedostatočnosťou, ktorá je hlavnou príčinou kŕčových žíl.

4. Zmeny v stravovaní

Potraviny s vysokým obsahom draslíka, ako sú mandle a pistáciové oriešky, môžu pomôcť pri kŕčových žilách znížením zadržiavania vody v tele. Slané jedlá alebo jedlá bohaté na sodík môžu spôsobiť zadržiavanie vody v tele, takže obmedzenie slaného jedla môže minimalizovať zadržiavanie vody. Potraviny s vlákninou (ššošovica, biela fazuľa) pomáhajú udržiavať pohyb čriev a zabraňujú zápche. To môže byť dôležité, pretože namáhanie môže zhoršiť poškodené chlopne alebo ich zhoršiť. Pomáhajú zemiaky, listová zelenina, niektoré ryby, napríklad losos a tuniak. Ľudia s nadváhou majú väčšiu pravdepodobnosť výskytu kŕčových žíl, preto zhadzovanie nadbytočných kilogramov môže znížiť tlak na žily a zmierniť opuchy a nepohodlie.

5. Jedzte viac flavonoidov

Flavonoidy zlepšujú krvný obeh, vďaka čomu bude krv prúdiť a zníži sa pravdepodobnosť, že sa bude hromadiť v žilách. Pomáhajú tiež znižovať krvný tlak v tepnách a môžu uvoľniť krvné cievy, čo všetko môže znížiť kŕčové žily. Potraviny, ktoré obsahujú flavonoidy, zahŕňajú: cibuľa, papriky, špenátu a brokolice, citrusové plody a hrozno, čerešne, jablká a čučoriedky, kakao, cesnak.

6. Vyberte si neobmedzujúce oblečenie

Nosenie priliehavého oblečenia môže obmedziť prietok krvi. Osoba môžee zistiť, že jej krvný obeh sa zlepšuje, keď nosí voľné oblečenie, ktoré neobmedzuje prívod krvi do dolnej časti tela. Nosenie plochých topanék namiesto vysokých opätkov môže tiež pomôcť pri kŕčových žilách na nohách.

7. Udržujte nohy vyvýšené

Udržiavanie nôh vyvýšených, ideálne v rovnakej výške ako srdce alebo nad ním, pomôže zlepšiť krvný obeh. Tým sa zníži tlak v žilách nôh a gravitácia pomôže krvi plynule prúdiť späť do srdca.

8. Masáž 

Jemná masáž postihnutých oblastí môže pomôcť udržať krvný obeh v žilách. Pre optimálne účinky môže človek použiť jemné masážne oleje alebo hydratačný krém. Je však dôležité vyhnúť sa priamemu tlaku na žily, pretože to môže poškodiť krehké tkanivá.

9. Pokračujte v pohybe

Vyhnite sa dlhému sedeniu. Ak musí človek kvôli práci dlho sedieť, mal by sa snažiť vstať a pohybovať sa alebo často meniť polohu, aby krv hladko prúdila. Vyhnite sa sedeniu so skríženými nohami, pretože to môže ešte viac obmedziť prietok krvi do nôh a chodidiel, čo môže prispieť k problémom s krvným obehom.

Prevencia kŕčových žíl

Bohužiaľ, existuje len málo dôkazov o tom, že ľudia môžu predísť vzniku kŕčových žíl, ale môžu urobiť rôzne zmeny životného štýlu, ktoré môžu pomôcť zmierniť príznaky a možno aj zabrániť zhoršeniu kŕčových žíl.

Metódy prevencie a zmiernenia symptómov zahŕňajú:

  • vyhýbanie sa dlhodobému státiu alebo sedeniu
  • snaží sa pohybovať aspoň každých 30 minút
  • zdvihnutie postihnutej oblasti nad úroveň srdca pri sedení, odpočinku alebo spánku
  • pravidelné cvičenie na zlepšenie krvného obehu
  • chudnutie, ak máte nadváhu
  • vyhýbajte sa priliehavým odevom, najmä tým, ktoré sú tesné okolo pása, slabín a nôh
  • vyhýbať sa dlhodobému noseniu topánok na vysokom opätku

Kedy k lekárovi?

V prípade, že sa u vás v súvislosti s kŕčovými žilami prejavili bolesti, kŕče alebo opuchy, vyhľadajte lekára. To platí aj v prípade, ak vám vzhľad kŕčových žíl vadí. Môžete tak s lekárom konzultovať možnosti ich odstránenia.

Flebitída

Jeden stav, ktorý môže spôsobiť bolesť, je známy ako flebitída, ku ktorej dochádza, keď sa kŕčové žily zapália a tvoria krvné zrazeniny. Známky, že osoba môže mať flebitídu, zahŕňajú bolesť, teplo, tvrdosť, odfarbenie. Ak praskne žila, okolo postihnutej oblasti sa môže hromadiť krv a nahromadiť sa tlak a toxíny. Niekedy sa môže vyvinúť vred alebo sa môže koža človeka roztrhnúť v dôsledku kŕčovej žily, čo môže byť mimoriadne bolestivé.

Lymfedém

Kŕčové žily môžu spôsobiť problémy aj inde v tele, konkrétne v lymfatickom systéme. Lymfatický systém je sieť ciev, ktoré pomáhajú transportovať a odstraňovať odpadové látky a toxíny. Hrá hlavnú úlohu vo funkcii imunitného systému.

Dermatitída

Kŕčové žily môžu tiež viesť k dermatitíde, čo je svrbivá, zapálená vyrážka. Keď je spôsobená kŕčovými žilami, vyrážka sa často objaví na dolnej časti nohy alebo členku.

Povrchová tromboflebitída

Kŕčové žily môžu viesť aj k zápalu a tvorbe zrazeniny v žile. Často bude táto zrazenina blízko povrchu kože v stave známom ako povrchová tromboflebitída. To môže spôsobiť bolesť a viesť k ďalším problémom v postihnutej oblasti.

Lekár môže predpísať nasledovné:

Endotermálna ablácia. Ide o postup, pri ktorom sa na utesnenie postihnutých žíl používa teplo.

Ambulantná flebektómia. To je miesto, kde lekár prepichne kožu a odstráni kŕčové žily cez malé štrbiny. Zjazvenie je potom zvyčajne minimálne.

Skleroterapia. Tento postup využíva špeciálnu penu na uzavretie žíl a ich zmenšenie.

Ligácia a odizolovanie. Pri tomto zákroku sa kŕčové žily chirurgicky odstránia. Laserové operácie. Tu sú na žilu nasmerované intenzívne záblesky svetla, vďaka čomu postupne slabne a mizne.

Endoskopická operácia žíl. Počas tejto operácie sa do nohy vloží malá videokamera, aby chirurg lepšie videl. Odstránenie žíl potom preboha pomocou série malých rezov.

Rozhovor s lekárom o možnostiach pomôže jednotlivcovi urobiť najlepšie a najinformovanejšie rozhodnutie o správnej liečbe pre neho.

Zdieľať: